Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джесика Ланг откри фотоизложба в Москва

Снимка: "Капитал"

Фотоизложба с творби на известната американска актриса Джесика Ланг "Незримото" беше открита в рамките на 10-ия  Международен месец на фотографията в Москва "Фотобиенале 2014". На откриването в Мултимедия арт музей присъства и самата звезда, съобщава БТА.

Фотографията е невероятно загадъчен процес, запечатващ трудноуловимите, бързопроменящи се моменти и ги кристализира. Сега тя живее сама за себе си - казва актрисата.

Джесика Ланг е носител на награди "Оскар" и "Златен глобус". Известна е с роли във филми като "Кинг Конг", "Нос страх", "Тутси", "Пощальонът винаги звъни два пъти" и др.
Актрисата е запленена от фотографията още през 1967-а година,когато постъпва в университета на Минесота. По-късно се отказва от увлечението си, за да се завърне към него в началото на 90-те години на миналия век. Ланг често пътува в различни страни, като от всяко пътешествие носи серии снимки, които нарича "Това, което виждам". Обективът на звездата е запечатал разни кътчета на планетата - в Мексико, Италия, Финландия, Русия, САЩ, части от Африка и някои скандинавски страни. Всяка снимка, подобно на кадър от филм, разказва кратка и тайнствена история. Заснети са необичайни пейзажи от родната на Ланг Минесота, пусти улици в Мексико, африкански танцьори, лица и образи от Сицилия.

Харесва ми да работя със светлината, да снимам нощем. В това се крие някаква тайнственост и нееднозначност на образите, казва Джесика Ланг.
Отлично запозната с процеса на снимането на филми, Ланг е успяла да създаде фоторепортажи по законите на киното. Избирайки си ролята на наблюдател, тя деликатно се дистанцира от разказваните от нея истории, позволявайки на всяка снимка да говори сама за себе си, отбелязва кураторът на изложбата Ан Моран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна