Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър обеща служителите от "Напоителни системи" да получат заплати след две седмици

Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Димитър Греков обеща, че служителите от "Напоителни системи" ще получат забавените си заплати след две седмици. Ще бъдат преведени 15 милиона лева, с които да бъдат изплатени основните задължения на дружеството. Това е станало възможно с приетите от Народното събрание законодателни промени, обяви в Кърджали министър Греков.

"Напоителни системи" дължи 24 милиона лева за горива, ток, осигуровки, охрана. Само за един месец работните заплати са милион и 600 хиляди лева. От 2011-а г. обаче държавата не е превела нито един лев за дружеството, въпреки че то коректно си изпълнява задълженията, каза аграрният министър. Сега със законодателни промени служителите ще могат да си получат забавените заплати и да се разплатят част от дълговете.

Ние до Нова година сме разплатили заплатите с наши средства на Министерството. Намерили сме начини и възможности, но оттогава те не са получили един лев. Законът е приет от Народното събрание. Чакаме неговото публикуване. Той се намира при президента. Трябва да го разпише и след това правим министерско постановление за отпущане на тези средства, обясни Греков.

Министър Грегов смята, че служителите имат основание да протестират. Той отправи към тях апел да потърпят още няколко дни.

Трябва да са уверени в това, че е направено всичко, което трябва да се направи. Естествено, има този законов срок, който трябва да изтече, допълни министърът.

По повод обещанията на земеделския министър от КНСБ заявиха пред "Хоризонт", че протестите в "Напоителни системи" ще продължат, докато не бъде обявена точна дата за изплащане на заплатите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени