Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Пред нас стои въпросът какво да правим, за да расте заетостта

Снимка: БГНЕС


Един от проблемите в България е, че твърде много хора не работят по ред причини. В България работят като дял от населението в дадена възраст по-малко хора, отколкото работят средно в Европа и доста по-малко, отколкото работят в скандинавските страни. Това каза икономистът Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“  в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Това особено се вижда при младежите, при хората в предпенсионна възраст, където в България са много по-малко активни. Другият проблем е големият шок, който всеки вижда, когато види данните за образованието на тези, които са заети. За миналата година 40 хил. души повече с висше образование са заети, а всъщност при хора с по-ниско образование, горе-долу със същата стойност, са намалели заетите, т.е. хората с по-добро образование намират работа. От друга страна хората с начално или никакво образование на практика 1 от 7 работи. Всички са или безработни или не търсят работа. По-скоро фокусът на нашето внимание трябва да е насочен към тези структурни проблеми, които виждаме от липсата на връзка между образованието и това, което се търси, добави Богданов.

Същевременно проблемът е овладян от гледна точка на това, че за първи път от миналата година, пет години след началото на икономическата криза, всъщност икономиката не губи работни места, т.е. четири години поред икономиката губеше работни места, намаляваше броят на хората, които работеха, предприятията съкращаваха хора, а сега за първи път имаме стопиране на този процес, така че е вярно. От тук насетне стои въпросът какво да правим, за да расте заетостта, да се създават нови работни места, да идват нови инвеститори, да образоваме хората така, че да са подходящи за тези инвеститори, които разкриват работни места./.../ В момента виждаме как икономиката започва втора –трета година да расте. Има доста успешни предприятия и въпреки това няма някакъв бунт на разкриване на нови работни места, посочи икономистът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна