Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минчо Минчев и Евгени Божанов записват сонати от Моцарт за БНР

Минчо Минчев и Евгени Божанов
Снимка: Варненско лято

Дуото Минчо Минчев - цигулка, Евгени Божанов - пиано се появи малко изненадващо на нашата музикална сцена  през 2013 г. Във Варна, по време на фестивала "Варненско лято" известните изпълнители зарадваха любителите на класиката с програма, съставена изцяло от сонати на Моцарт.

През 2014-та, освен че ще повторят програмата и в Русе, в рамките на "Мартенски музикални дни" на 21 март, Минчев и Божанов първо ще запишат четирите сонати в Първо студио на БНР.

Ние със Евгени никога не сме сядали, за да кажем "Искаме да правим дуо". Двама музиканти се събират с единствената цел и желание да споделят всичко онова, което знаят за музиката и което музиката им дава, и да го обогатят във този контакт. Макар че с Моцарт се занимаваме от доста време, продължава да ни е много интересно - всеки намира по някакви нови детайли и новини за нас самите, които си ги споделяме и които правят нещата още по-интересни. Евгени е един забележителен музикант - искам да споделя радостта си, че такива българи има и то от това поколение, от най-младите, които вече стъпиха много стабилно на световната сцена. - това сподели проф. Минчо Минчев за "Алегро виваче".

Чуйте цялото интервю с проф. Минчев и документален запис на дуото от "Варненско лято" 2013.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!