Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да подкрепи широки санкции срещу Русия без оценка на въздействието им

| обновено на 20.03.14 в 18:52
Снимка: БГНЕС

В Брюксел започна заседание на Европейския съвет, по време на което се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз да решат какви мерки да предприемат срещу Русия. Вероятността за налагане на търговски и икономически санкции обаче е минимална, защото редица страни членки, сред които и България, имат опасения за ефекта от тях. 

Държавните и правителствени ръководители на 28-те са на едно мнение, че трябва да има твърд и категоричен европейски отговор за анексирането на Крим. Позициите какъв трябва да е той обаче са разнопосочни. Според френския президент Франсоа Оланд една от мерките трябва да е политическа - анулиране на насрочената за юни в Сочи среща на върха ЕС-Русия. По думите му, тя не може да се проведе при тези условия. Евентуалните икономически санкции обаче Оланд вижда по-скоро като следващ етап, ако Русия продължи да създава напрежение в Украйна.

България не би подкрепила мащабни санкции срещу Русия, преди да е ясно какво ще е въздействието им. Това заяви при пристигането си в Брюксел премиерът Пламен Орешарски. Той очаква европейските лидери да обсъдят и евентуални компенсации за засегнатите страни. Никой в Европа не е готов с оценка на въздействието на евентуални икономически санкции срещу Русия, подчерта Орешарски и добави, че не очаква днес да се вземат крайни решения в тази посока.

Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати, обясни премиерът.

Други страни-членки също имат резерви и България може да се окаже в една голяма група държави, каза той по повод българската позиция. Според него е много важно днес, наред с мерките срещу Русия, европейските лидери да обсъдят и как може да бъдат компенсирани най-потърпевшите страни. Пламен Орешарски смята, че по-късно днес вероятно ще има решение за допълване на списъка с високопоставените руски представители, на които ще бъде забранено да влизат в Европейския съюз, а сметките и активите им ще бъдат замразени. Това е нещо, което България би подкрепила, обясни Орешарски. Той обаче подчерта, че и това е мярка, която може да възпрепятства диалога, а според него решението на проблема в Украйна задължително трябва да мине през дипломатически и политически диалог. 



Това, което Европейският съвет трябва да реши днес, според британския премиер Дейвид Камерън е повече имена в списъка на руските представители със забрани за пътуване в Европейския съюз и замразени сметки и активи. България би подкрепила това, каза Пламен Орешарски.

Ще подчертая факта, че по-нататъшното решение на въпроса неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог и прекаленото разширяване на тези лица с важни фигури от руската страна може да възпрепятства точно този диалог, каза Орешарски.

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който също е в Брюксел, отрече българското правителство да отива без позиция на Европейския съвет. По думите му позицията на страната ни е много ясна.

Естествено. Няма защо да се учудвате, че България има своите интереси. При едни икономически санкции България може да загуби изключително много - нашата икономика, нашият туризъм, българските граждани. Нужен е политически диалог. Това го заявяваме от първия ден. Всички - и Русия, и Украйна, и Европейският съюз трябва да търсят мостове, а не да градят нови стени въпреки тази изключително напрегната ситуация, защото в крайна сметка Европа ще загуби много от една нова Студена война, каза Станишев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна