Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Белев: При проекта за Карадере е нарушен Законът за насърчаване на инвестициите

Снимка: www.wikimapia.org

Проектът за изграждането на курорт в местността Карадере изкара през седмицата на протест природозащитниците. В интервю за предаването "Неделя 150" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България обясни, че протестиращите очакват законодателни решения от парламента, които да поставят ясно въпроса със спирането на застрояването на Черноморското крайбрежие. Протестиращите искат и отмяна на издадения сертификат за застрояване на инвеститора и настояват МОСВ да спре действието на Подробния устройствен план на Бяла – север.

Според проф. Вълко Бисерков от БАН законодателството за защитените територии в България и приложението му може да бъде значително подобрено.

Това, което аз пледирам, е да се поставят правилно въпросите и по този начин, когато се измине пътят от подобряване на законодателството и мерките на неговото прилагане, всъщност такива остри конфликти, каквито сега наблюдаваме, ще станат изключително редки и ще могат да се решават по един цивилизован път в полза на обществото, каза проф. Бисерков.

В дискусията за местността Карадере заместник – министърът на Министерството на околната среда и водите Атанас Костадинов потвърди, че Законът за защитените територии се нуждае от оптимизация по отношение на прилагане, мониторинг и контрол.

Аз драма не виждам. Много съжалявам, че принципни въпроси по бъдещето на околната среда, за които трябва да имаме консенсус, се политизират и се дават ужасяващи доводи, които според мен не се правят случайно. Или има някакви други интереси, или има интереси да няма автентичен зелен сектор, заключи Костадинов.

От своя страна Тома Белев обясни, че обществен консенсус за застрояването има и според проучвания над 75 процента от българските граждани считат, че трябва да спре застрояването на Черноморието.

Има сериозни данни и сигнали, че те са издали съответния сертификат и Министерският съвет е подписал разрешение в нарушение на Закона за насърчаване на инвестициите, каза Белев. 

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна