Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премянов: Тракийците се нуждаят и от морално извинение, и от морална защита

Снимка: БГНЕС

26-и март е денят на Тракия. Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества, посочи, че празникът ще бъде отбелязан в цялата страна.

Този ден е свързан с победите на българската армия в Балканската война и превземането на Одринската крепост. Той е обявен за официален празник през 2006-а година, но идеята за него е още от 1914-а година, когато потомците на бежанците от Тракия и самите бежанци са го обявили за ден на Тракия. Това е сплотена общност, която пази традициите, която отбелязва всички знаменити дати, свързани с борбите за национално освобождение на България и нейното единение. Такъве денят на Тракия. Затова смятам, че когато настоящето е трудно, винаги трябва да черпим мотиви за самочувствие и патриотизам от нашата история.

Тракийците се нуждаят и от морално извинение, и от морална защита. През 1913-а година се е извършил геноцид. 68 хиляди българи са били избити, а близо 400 хиляди са били прокудени от своите домове. В тази посока ние работим по следния начин - настояваме държавата да постави в дневния ред на преговорите с Турция този проблем. Мисля, че това е успешно усилие от правителството сега. Иска ни се да въведем темата, така че република Турция да признае това събитие и по подходящия начин да се извини.

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени