Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Нелепо е да се търси намеса на КС за назначенията в ЦИК

Снимка: БГНЕС

Това пришпорено приемане на Изборния кодекс след една измислена дискусия с гражданското общество, което беше твърде рехаво представено, по същество обезсмисли всички предварителни напъни в резултат на протестите, че ще приемат изборни правила, които ще удовлетворяват очакванията и исканията на мнозинството на българските граждани. Изборното законодателство като цяло се превърна в много тежък провал на БСП. Това каза Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ в интервю за предаването „Нещо повече“.


Това, което се случи сега, буди няколко въпроса. Първо – беше много ясно показано на обществото кои са сериозните хора, които решават проблемите. Видяха се Лютви Местан и Бойко Борисов в отсъствието на мандатоносителя, разбраха се и решиха проблема, който създаде Мая Манолова и нашата парламентарна група. Второ – много грубичко беше показано, че самият Станишев ще бъде осведомен, че не е нужен в сериозните разговори. Трето – липсата на коалиционно споразумение, липсата на яснота в поведението постави БСП в една много унизителна ситуация, добави Петков.

Според Петков не е необходимо да се намесва Конституционния съд за назначенията в ЦИК: Голям дял, за съжаление, има и президентът. Той злепостави президентската институция по небивал начин. Ние 23-24 години не сме имали проблем с формирането на ЦИК и сега за първи път това се получи. Друг е въпросът защо въобще трябваше да се избира нова ЦИК, но така или иначе това са фактите. Да се търси намеса на Конституционния съд е нелепо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна