Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Ключов е начинът, по който ЦИК ще подходи към изборния процес

Александър Андреев: Не би следвало гласуването да отнеме повече време

В обстановка на готвените промени в Изборния кодекс, на атакуване на част от ЦИК през указа на президента в КС, Централната избирателна комисия трябва да работи. Предстои първото заседание на Обществения съвет към ЦИК.

Моето очакване е, че Общественият съвет ще заработи като един консултативен орган, ще приеме на своето първо заседание правила, които ние да одобрим и въз основа на това да може да изпълнява функциите, които са му възложени по силата на Кодекса,  обясни в "Преди всички" Александър Андреев, говорител на ЦИК.

С препоръките, които ще излязат от тях, ние имаме ангажимент да се съобразяваме с тях при организирането и подготовката на изборите.

В разяснителната компания ние ще обясним и ще доведем до по-достъпен начин до избирателя как да реализира своя вот. Не би следвало гласуването да отнеме повече време. Мисля, че бюлетината е разбираема и след като проведем разяснителната кампания, не би трябвало да има затруднения. Образецът е публикуван в изборните книжа, качен е и на нашата страница и всеки би могъл да се запознае.

Готови сме, така Андреев отговори на въпроса дали ЦИК е готова за конституирането на РИК и поясни как ще стане това по места:

Там, където има съгласие, ще бъде взето предвид постигнатото споразумение между политическите партии, там, където няма съгласие, ЦИК ще вземе своето решение.

Ваня Нушева обясни, че "Прозрачност без граници" е многогодишен наблюдател на изборния процес. 

Заявихме своето желание и готовност за участие в този Обществен процес. Основната мотивация на организацията да заяви своята готовност за включване в подобен формат е желанието ни да получаваме непосредствена информация относно подготовката на изборния процес от ЦИК. Ние сме водени от стремежа да получаваме и да предоставяме на българските граждани информация как се подготвят изборите, за да могат те пълноценно да вземат участие в изборния процес и да реализират своите права.

Доверието - това е един от основните проблеми в изборния процес напоследък. Ключово важен е начинът, по който ще подходи ЦИК към изборния процес. В тази връзка виждаме, че е необходимо да се предприеме една своевременна информационна кампания. "Прозрачност без граници" още миналата година заяви, че приемането в последния момент на изборно законодателство е изключително рисков момент. За да бъде преодолян, е важно да бъде проведена и организирана сред гражаданите много добра информационна кампания

Чуйте мненията от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна