Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О. Боюклиев: В Европа няма данък за пустеещи земи

земя нива земеделие
Снимка: РАДИО ВИДИН


Ако има нещо, което министерството трябва да направи,, това е Кадастър на земеделските земи, а не въвеждане на данък върху пустеещите земи. Това заяви за предаването „“12+3“ по „Хорзионт“ доц. Огнян Боюклиев от Икономически институт на БАН.

Седем пъти да се занимавам с тази тема. Тя е изяснена и в теоретичен, и в практически план. Вижте, у нас се появиха т. нар. феодали, които, на практика, монополизираха арендуването на земеделска земя. С подобни идеи за такива данъци, между впрочем няма такава практика в Европа, категорично го казвам, защото съм проверил една по една законодателствата на 27 европейски държави, целта им е да се притиснат собствениците, а това са 3 000 000  души, които да си продават земята, докато още цената е ниска, и е далече от европейските нива. Това е цялата работа. 

Според него, не е състоятелен доводът, че такъв данък ще помогне за комасацията на земите, защото комасация, реално, има.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов коментира, че данък върху пустеещите земи ще има положителен ефект върху икономиката на България, защото у нас има около 4 млн. дка. необработваема земя.

Има един много съществен проблем, който трябва да се реши и то не по отношение на необработваемите земи - така наречените бели петна, тоест земите, които са наследствени, но техните наследодатели не са ги потърсили. Според нашата асоциация, това трябва да се реши на местно ниво - във всяка община, чрез регистри, които  да бъдат обединени и част от  този национален електронен регистър да включва  всички земи, за които споменах.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна