Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът обявява присъдата на Филип Златанов

Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд ще обяви присъдата си по делото за прословутото тефтерче на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Заради чистото му съдебно минало прокуратурата поиска за него 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Делото приключи в рамките на два заседателни дни.

Без разпит на свидетели и вещи лица, но с пълното изчитане на техните показания в съдебната зала, беше изчерпана съдебната фаза на знаковия процес.

Макар да поиска съкратена процедура авторът на тефтерчето с инициали и указания "да се удари", "да се забави", "да се оправи", "да се изчака" не се призна за виновен и поиска да бъде оправдан.

На пресконференция миналото лято прокуратурата прожектира повече от час избрани страници от тефтерчето на Златанов, а анонсите бяха за десетки манипулирани преписки по сигнали за конфликт на интереси.

Специална парламентарна комисия проверява случая паралелно с държавното обвинение и от там коментарите бяха, че комисията е действала като орган за политически натиск и рекет.

Днес съдия Андрей Ангелов ще се произнесе само по три казуса - прикрита ли е била от обществото, според прокуратурата, проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени ли са били решенията по още два случая. Държавното обвинение твърди, че от действията на Филип Златанов е бил уронен престижът на Комисията за конфликт на интереси и доверието в работата й като независим орган. Преценката дали това е така и доказано ли е било качествено обвинението, се чака от съда малко след 11 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна