Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Стефанова: Картината в България изглежда изключително оптимистично по отношение на отговорността на бизнеса

Представители на локалните мрежи на Глобалния договор на ООН от 8 страни се събират в България, за да обсъдят как се прави бизнес по отговорен начин. Очаква се т. нар. "безотговорни" кампании, които не инвестират в устойчивото развитие, не ангажират веригите си на доставки и не са отговорни към обществото да загубят шансове към пазарите в рамките на това десетилетие. Тенденциите ще бъдат представени на международен форум, на който България е домакин.

Изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Марина Стефанова в интервю за предаването "Преди всички" заяви,че фирмите стават по-отговорни: От една страна има предприемачи, особено в по-малките компании, в които да бъдеш социален и отговорен е потребно. От друга страна законодателната рамка служи за всички онези, които се опитват до последно да работят по стария начин. За мен е интересен фактът, че повечето компании търсят да намерят начин, така че бизнес моделът да бъде променен спрямо принципите на отговорно правене на бизнес, което е най-устойчивият вариант.

Картината в България изглежда изключително оптимистично в сравнение с оставащите държави, каза още тя и добави: Ние не сме изоставащи. Това е един от секторите, в който сме изключително напред. Мога да кажа, че имаме добра образователна база, можем да покрием нуждите на компаниите. Имаме допълнителни насърчавания от гледна точка на средата, каза още Стефанова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени