Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Абдул Реда Асири: Кувейт е демократична страна и има място на лидер в Арабския залив

Политическият градус в Арабския залив се засили през последните месеци след размяната на обвинения между Саудитска Арабия и Катар. На заседанието на Арабската лига в Кувейт ясно проличаха разликите между страните от региона по отношение на гражданската война в Сирия и подкрепата за движението на "Мюсюлманските братя" в Египет.

Основният проблем, които наблюдаваме в Арабския залив, е свързан с религиозните различия между държавите. Това каза пред „Хоризонт“ ръководителя на Центъра за проучване на Арабския залив в Кувейтския университет проф. Ягуб Ал Кандари.

Разделението в Исляма на сунити и шийти дава своето сериозно отражение върху процесите на противопоставяне в този много важен регион за целия свят. Кувейт е сериозен политически фактор в Арабския залив и Емира на страната има необходимия усет да реши противоречията в него. Що се отнася до сблъсъка между сунити и шийти то той е по-скоро политически, отколкото религиозен. Медиите и социалните символи, както и екстремистките фигури стоят зад този конфликт. Ролята в тази част на Кувейт е доста минимална, но в кувейтското обществото се създават на тази основа доста проблеми. За щастие насреща има рационални и мислещи хора, които ги потушават и балансират. Повечето проблеми в Залива бяха създадени от времето на иракската инвазия преди 24 години и това обедини всички кувейтски граждани. В кувейтското общество имате един важен културен феномен наречен Диуания, където в един малък съвет се обсъждат, консултират и решават всички проблеми.

Съвета за сътрудничество в Арабския залив e изправен пред изпитание след сблъсъка между Катар и Саудитска арабия, смята професорът:

Мисля че Съветът ще преодолее тази криза, защото всички негови членове знаят и признават, че трябва да има единство в крайна сметка, защото целият регион е изправен пред много важни и опасни предизвикателства. Това не е първия сблъсък между две държави в този регион, но проблемът е много по голям. Не мисля, че Катар ще се откаже от членство в Съвета за сътрудничество в Арабския регион, както и не вярвам, че Саудитска арабия ще стигне толкова далеч в действията си да иска отстраняването на Катар от организацията. Всички в Залива се нуждаят един от друг. Ако бъде взето решение за изключването на Катар от Съвета на държавите от Залива, това ще изправи целия регион пред дълбока криза и много сериозни опасности.

Влиятелният професор и декан на Факултета по политически науки в Кувейтския университет проф. Абдул Реда Асири е убеден че сложното минало на отношенията между Катар и Саудитска арабия от 90-те години, когато имаше въоръжен конфликт по между им, определя и днес техните трудни отношения:

Катар започна информационна война срещу държавите от региона на Залива след войната в Ирак и падането на режима на Садам Хюсейн. Тогава станахме свидетели на политическия сблъсък между държавите в региона. Тази криза е продължение на всички предходни кризи, както вътрешни за Залива така и външни, които влияят върху процесите в региона. Но разликата между тази и предишната криза е че има днес нов световен ред и медийното пространство е открито. Днес наблюдаваме криза между една страна и три държави от Съвета на заливните държави. 

Ние в Съвета нямаме единна политика в сферата на отбраната и дипломацията. Катар се отличаваше през последните 20 години с водената от нея многообразност във външната политика, което водеше да разлики спрямо водената политика от другите държави членки на Съвета на Арабския залив. Пример за това е, че Катар беше в съгласие и със Садам Хюсейн и със САЩ и Израел. А това е низ от противоречия. Сега в Катар претендират, че подкрепят демокрацията в Сирия, както и че застава зад народната воля в Египет, но в тяхната държава обаче нямат демокрация. За разлика от нея Кувейт е демократична държава и има своите институции, която уважава останалите в Залива и затова мястото и е безспорно като лидер, които е признат от всички държави в Залива. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна