Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха Международните оперни награди 2014

Както подобава на оперния свят, церемонията в Лондон бе бляскава. На 7 април 2014 г. бяха раздадени за втори път Международните оперни награди, които са под патронажа на големи звезди като сър Томас Алън, дейм Джанет Бейкър, Мирела Френи, сър Джон Томлинсън и Пласидо Доминго.

Журито, съставено от уважавани критици и оперни мениджъри, определи победителите в 22 категории. С най-голям интерес се очакваха, разбира се, певец и певица на годината - тази година това са Диана Дамрау и Стюарт Скелтън.

Сред диригентите на оперната сцена е предпочетен Кирил Петренко, а като режисьор - Бари Коски. И още: нова продукция на годината стана "Норма" от Белини на Залцбургския фестивал, наградени са Цюрихската опера като оперна компания на годината, фестивалът Екс-ан-Прованс и Байройтският фестивал.

За запис на цяла опера най-високо е оценен Чикагският симфоничен оркестър за "Отело", а за оперен рецитал - албумът "Скритият Хендел" на Ан Халенберг.

Наградата на публиката печели тенорът Йозеф Калея, а за цялостно творчество е отличен прочутият оперен директор и мениджър Жерар Мортие, починал само преди месец на 70-годишна възраст. 

"Млад певец на годината" стана мецосопранът Джейми Бартън.

На церемонията пяха Стюарт Скелтън, Дънкан Рок, Сузана Гаспър и Фиби Хейнс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени