Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция – позната и не съвсем

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С това предаване ви предлагам пътуване до съседна Турция. Макар че съм бил в нея няколко пъти не смея да твърдя, че я познавам. Но мисля, че преживяното си струва да бъде споделено с вас. Разбира се, това е моята представа за нея и най-добре би било да я посетите и видите със собствените си очи.
Мнозина са българите, посещавали Истанбул или прочутите курорти по крайбрежието на Средиземно море на нашата съседка. Затова аз смятам да ви разкажа повече за една друга област на тази страна, също толкова близо до България, но сравнително непозната-региона на Чанаккале.
Ще започна от едноименния град на брега на Дарданелите, древният Хелеспонт-протокът, който свързва Черно и Егейско море, границата между Европа и Азия, защото наблизо е прочутата Троя. Но после нашето пътешествие ще продължи към селцата, сгушени в гънките на планината Ида, към Асос и романтичният остров Бозджаада, към музея на маслините в Ада тепе, за да стигнем чак до Олтара на Зевс. Надявам се, че съм събудил вашето любопитство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна