Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Банева: Бизнессредата в България е създадена от политическите олигархични кръгове

Снимка: БГНЕС

Евгения Банева, независим кандидат за евродепутат и съпруга на бизнесмена Николай Банев, е мотивирана да се кандидатира, защото политиката, такава - каквато съществува в българския парламент, й е безкрайно чужда.

Винаги съм имала активна гражданска позиция. Като човек, получил най-добрите възможности за образование в България и в чужбина, като човек, който от години активно работи в бизнессредата в България, няма как да стоя настрани. Тъй като не съм доволна, интересите на България се защитават изключително слабо в Брюксел, мисля, че с моята квалификация, с моя опит в бизнеса, мога да допринеса.

На въпрос как оценява шансовете си за успех Банева обясни, че това ще бъде един добър експеримент за независимите кандидати изобщо. 

България е единствената държава, която няма независим депутат в Европейския парламент. Ние сме многократно облъчвани от партиите, че нито една личност не може да се изправи срещу партиите. От друга страна виждаме, че към 60 процента от българите не членуват в нито една партия. Това означава, че тези хора очакват да се припознаят в нещо друго.

Нямам притеснения относно моята биография, обясни тя в "12+3".

Зад моите 43 години стоят дълги години на сериозно учене и активна работа. Никой предприемач в България не може да бъде изряден, защото такава е средата, в която сме принудени да работим. И то най-вече от политическите олигархични кръгове.

Банева препоръча тези, които ще кажат за нейния съпруг, че е олигарх, да прочетат значението на термина "олигарх". В последните 17 години политиците са тези, които се опитват да залепят на бизнесмените етикети като "нечестен", "корумпиран". Но мога да гарантирам, че най-богатите хора в България са политиците. Според нея политиците очернят бизнесмените, защото така прожекторите се изместват от тях към други.

Според нея в България сериозен бизнес не може да има без политическа подкрепа. 

Чуйте разговора от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна