Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедията "Селска чест" и черната комедия "Джани Скики" играят в Софийската опера през Страстната седмица

Акад. Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС
Трагедията "Селска чест" от Пиетро Маскани и черната комедия "Джани Скики" от Джакомо Пучини играят в Софийската опера и балет през Страстната седмица, съобщава БТА. Двете едноактни творби ще има представления на 17 и 19 април, съобщават от операта. Трагедията и черната комедия са избрани неслучайно. Балансът между страстите е нашата цел, обяснява режисьорът Пламен Карталов творческото си решение. Обединяването на творбите на великите композитори, видни членове на миланския клуб "Бохеми" от началото на миналия век, е донякъде свързано и с приятелството, съществувало между тях.
Сред солистите са Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Румяна Петрова, Веселин Михайлов, Цвета Сарамбелиева, Бисер Георгиев, Любов Методиева, Даниел Острецов, Красимир Динев, Елена Стоянова, Антония Иванова, Ангел Христов, Светозар Рангелов. Диригент е Велизар Генчев.
На петото си поредно турне в Япония през 2012-а г. първият ни оперен театър представи "Селска чест", "Джани Скики" и "Тоска" на престижната сцена на "Токио Бунка Кайкан", както и в цяла Япония. По това време в Страната на изгряващото слънце гостуваха Виенската щатстопера и Мариинският театър, но постановките на Софийската опера бяха отразени с подобаващо внимание в централните печатни и електронни медии там. Ценителите на Пучини и Маскани бяха във възторг от изпълненията на нашите артисти.
Много от зрителите изтъкнаха, че "Джани Скики" рядко се играе в Япония и е цяло щастие да я видят на тяхна сцена. Други споделяха, че култовата ария на Лаурета "О, скъпи татко" им е любима, припомнят от Операта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна