Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните на десетки музиканти фигурират незаконно в подписката на партия "Глас народен"

| обновено на 15.04.14 в 17:16
Музикантът Владимир Джамбазов е един от хората, открили, че фигурират в подписка на партия за Европейските избори, без да знае за това. В предаването "12+3" той каза, че освен неговото име в подписка на партията "Глас народен" на музиканта Светльо Витков фигурират имената на десетки хора от филхармонията, Ансамбъл "Софийски солисти" и щатния оркестър на Музикалната академия.

Доста съм изненадан. Ако човек си каже: не ме интересува, с политика не се занимавам, безпокойството е предимно за това, че някой по някакъв начин има достъп до личните данни на много хора
, коментира Владимир Джамбазов.

Той ще подаде оплакване до Комисията за защита на личните данни. Според него случилото се провокира низ от въпроси, на които някой трябва да отговори.

На електронната поща са постъпили над 100 сигнала от граждани. Те ще бъдат препратени до Комисията за защита на личните данни и прокуратурата, коментира в предаването говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

До обяд в Комисията за защита на личните данни са постъпили 16 оплаквания на засегнати граждани, но сигнали продължават да постъпват, съобщи председателят на комисията Венета Шопова. По думите й, около 7-8 са партиите и коалициите, към които са насочени жалбите:

Когато се установи административно нарушение, се налага имуществена санкция между 10 и 100 хиляди лева или да се издаде задължително предписание.

По-късно, в предаването "Нещо повече", Илко Стоянов от "Глас народен" заяви, че от партията по никакъв начин не са действали с умисъл и с цел да се компрометират определени хора:

Някой определено има за цел малките партии, особено "Глас народен", която е позитивна партия, с изцяло позитивни послания, да бъде омърляна, окаляна в българската действителност по всевъзможни начини. А в конкретния случай можем спокойно да говорим за активно мероприятие.

Стана ясно още, че в подписката на "Глас народен" е и името на журналиста Ахилеас Лилов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна