Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортният арбитраж в Лозана отмени наказанието на Мария Гигова

Спортния арбитраж в Лозана отмени наказанието на Мария Гигова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортният арбитражен съд  в Лозана отмени наказанията на шестимата членове на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ, сред които е и Мария Гигова. Трикратната световна шампионка и бивш президент на БФХГ, както и останалите пет съдийки, са с незабавно възстановени права.

Решението на Съда излезе вчера, а днес Международната федерация по гимнастика излезе с официално комюнике, в което се казва:

В съдебния спор между ФИГ и Техническия комитет по художествена гимнастика, вследствие на междуконтиненталния курс за съдии през декември 2012-а година в Букурещ (Румъния), Арбитражният спортен съд е уважил жалбите на шестимата членове на ТК, замесени в спора. Решението и санкциите, произнесени от Дисциплинарната комисия на ФИГ на 8-и юли 2013-а година, са отменени. Освен това, решението на Апелативния съд на ФИГ от 10-и декември 2013-а година е анулирано. ФИГ е взела под внимание решението на КАС.

Припомняме, че на 9-и януари членовете на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ подадоха жалба до Спортния арбитражен съд в Лозана. Сега тя беше уважена.

Решенията на Дисциплинарната комисия на ФИГ по повод отмяната на категориите "бреве", дадени по време на съдийския курс в Букурещ, както и санкциите, произнесени срещу бившия председател на Техническия комитет Мария Шишковска (Полша) остават в сила.

Спорт без правила и справедливост не е достоен да бъде наречен спорт. Знам, че може да разчитаме на почтеността на нашите съдии да уважават спортистите, каза президентът на ФИГ Бруно Гранди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна