Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Салех Ал Асуси: Имаме интерес да издаваме българска научна литература от сферата на изкуството и науките

Снимка: Николай Кръстев

Ръководителят на Националния съвет за култура, театри, изкуство и литература в Кувейт Мохамед Салех Ал Асуси подчерта в интервю за "Хоризонт", че двете ни държави трябва да имат възможност да се опознават и да общуват и в сферата на културата.

Ние сме готови в Националния съвет на Кувейт  за култура, театри, изкуство и литература да направим така, че да издаваме български съвременни творци. Също така имаме интерес да издаваме и българска научна литература, създадена от ваши учени от сферата и на изкуството, и науките. Скоро имахме възможност в Кувейт по време на организирана изложба да видим картини на български художници. Културната общност в Ел Кувейт бе много приятно впечатлена от видяното. В рамките на тази изложба бе организиран уъркшоп на кувейтски художници с българските им колеги. Целта бе творците от двете страни да се възползват от възможността да общуват по между си. Посолството на България в Кувейт трябва да бъде по-активно.

Мохамед Салех Ал Асури разказа, че хората в Кувейт много четат и затова ръководеният от него Съвет организира общонационална кувейтска изложба на книги, в която участват всички издателства от Арабския залив и от останалата част на света.

Книги, накърняващи вярата на хората, и такива с антидемократичен дух и в противоречие със системата чрез внасяне на такива идеи, няма как да бъдат публикувани. 

Цялото интервю на Николай Кръстев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна