Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как влияе храната на работата на мозъка?

Снимка: архив

В книгата си "Силните храни за мозъка" д-р Нийл Барнард разкрива как се чувстват невроните, когато им предлагаме храна, която затруднява тяхната работа. Той често използва истински истории, за да е по-лесно да разберем какво се случва в мозъчната кора. Той дава съвети с какво можем да се храним без ограничения и какво да избягваме.

Д-р Барнард разкрива, че определени упражнения и добавки могат не само да подобрят здравето на мозъка, но и да намалят риска от развитие на болест на Алцхаймер, инсулт и други по-леки здравни проблеми като липса на енергия, безсъние и лош сън, раздразнителност и липса на концентрация.

Преводач на книгата е Жана Ценова. В предаването "Хоризонт до обед" тя разказа, че след като е работила по превода, е променила начина си на хранене:

Започнах да обръщам внимание на това какво консумирам, да намалявам главно животинските мазнини, защото една от идеите на книгата е, че те са вредни за мозъка. Започнах да приемем витамин В комплекс. Всички хора над 50 години трябва да го правят. В6 и В12 са много важни за доброто състояние на мозъка.

Доктор Нийл Барнард отрича животинските мазнини и препоръчва вегетарианско хранене.

Цялото интервю с Жана Ценова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна