Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера и музикално общество "Борис Христов" подготвят прояви за 100-годишнината от рождението на певеца

Нино Луканов и Петко Бонев
Снимка: Венелина Попова
Старозагорската опера и първото музикално общество "Борис Христов" в Стара Загора подготвят поредица от културни прояви, посветени на 100-годишнината от рождението на големия български бас, направил световно известна славянската литургична музика.

Директорът на операта Петко Бонев и актьорът Нино Луканов - председател на музикалното общество "Борис Христов", коментираха събитията в десетневката, която започва на 30-и април.

Много лични спомени има Нино Луканов за Борис Христов, с когото го свързва дългогодишно приятелство. За предаването "12+3" по "Хоризонт" той сподели:

Що се отнася до неговия патриотизъм, а той е неизмерим, ще ви кажа само един случай. През 1968-а година композиторът Македонски от Македония е завършил една опера, която се казва "Цар Самуил - Цар Македонски". И той изпраща творбата си на Борис Христов, като му казва, че през цялото време, когато я е писал, е имал предвид той да реализира този образ и го кани да изпее две премиерни представления, да направят запис на операта. Хонорарът да определи той. Имам писмо, което е до Любен Живков, до неговия приятел. Помолих го да ми изпрати либрето. Прочетох го и му казах: "Г-н Македонски, корените на моя род са от тоя край. Ние винаги сме се чувствали българи и не можем да приемем никакви царе македонски, както вие пишете, Самуил е цар болгарски“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна