Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Попиванов: Трябва да знаем какво предлагат европейските партии, за да се ориентираме какво да очакваме тук

Искрено се надявам да говорим по европейски въпроси преди вота за ЕП. 7 години и 4 месеца след пълноправното ни членство в ЕС ми се струва, че все повече осъзнаваме, че една голяма част от решенията, които засягат живота на всеки от нас, всекидневието ни, се определят от обща рамка от настроенията, нагласите, решенията, които се вземат на общоевропейско ниво, а не само от нашата собствена воля. Това каза за предаването „12 + 3“ по „Хоризонт“ политологът Борис Попиванов.

Нашите евродепутати, когато бъдат излъчени, те ще влязат в европейските партийни семейства и там ще гласуват много повече партийно, отколкото национално. Това е най-важното за нас като избиратели, да знаем основните европейски партии какво предлагат по важните въпроси за бъдещето на ЕС, съответно да се ориентираме като гласоподаватели какво можем да очакваме ние тук.

Според него е малко вероятно да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради евровота:

От няколко месеца насам беше заложена идеята, че всъщност ние отиваме на евроизбори едва ли не за референдум "за" или "против" правителството, което ще бъде грешка. То не зависи толкова от тези избори, то зависи от много други неща.

PR експертът Арман Бабикян допълни, че ще спечели този кандидат, който успее да обясни на прост език големите европейски теми. Той коментира, че част от независимите кандидати са опит на големите партии да отцепят гласове от политическите си противници.

За съжаление, и този път няма да направят нищо. Големият брой независими кандидати в някаква степен можем да си го обясним и с желанието на някои от големите партии да отклонят гласове от опонентите си, опитвайки се да вкарат типажи, които са близки до образа на техните политически противници и опоненти и по този начин да отслабят тяхното влияни, отклонявайки гласове. И за това става дума. Разбира се, никой няма да си го признае.

И двамата събеседници в предаването заявиха, че не очакват сътресения на Евровота.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна