Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари и учители смятат, че работното място крие рискове за тяхното здраве

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Международния ден за безопасност и култура на труда. Необходимостта да има такъв специален ден идва от разбирането на Международната организация на труда, че е важно да се привлича световното внимание към проблемите на безопасността към начина, по който създаването и насърчаването може да помогне за намаляване на годишната смъртност на работното място.

По повод Международния ден днес в Пазарджик ще бъдат представени резултатите от проект на Главната инспекция по труда "Превенция за безопасност и здраве при работа“. В рамките на проекта е направено национално изследване за условията, при които се трудят около 200 хиляди работещи в страната, съобщи в предаването "Преди всички“ инж. Васил Мезов – директор на Инспекцията по труда в Пазарджик: Според оценката на хората, най-рискови се оказаха образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа. 77 % от работещите в образованието и 63 на сто от хората в здравеопазването считат, че по време на работа има рискове за тяхното здраве.

В рамките на изследването е разработен и общ профил на българската икономика за безопасност и здраве на работното място.

За да бъдем още по-полезни, разработихме 30 отделни икономически профила по различните сектори на икономиката. Така се идентифицираха обективни, статистически и експертни мнения за най-рисковите отрасли в България. Това са селско и горско стопанство, добивна и преработваща промишленост, производство и разпределение на електроенергия, строителство, транспорт, създаване и разпределение на информация. Едва тогава идват държавно управление, здравеопазване, образование, обясни инж. Мезов.

Той сподели, че в ежедневната си дейност служителите на Инспекцията по труда се сблъскват с три основни проблема – невежество, незнание и тарикатлъци: С това, което свършихме в рамките на проекта, считаме, че в голяма степен елементите на незнание сме ги елиминирали, защото сме разработили 30 кодекса на добри практики и инструменти за оценка на риска. Всеки работодател, който има добрата воля и съзнанието, че персоналът е най-ценният му капитал, може да отиде на сайта на ГИТ и да ползва един богат и полезен опит.

Интервюто на Таня Величкова с инж. Васил Мезов можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени