Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Американският президент Барак Обама обмисля засилване на натиска върху Русия чрез персонални санкции срещу ръководителите на компаниите „Роснефт“ и „Газпром“, съобщава Ню Йорк Таймс. Мерките в отговор на руската интервенция в Украйна могат да бъдат оповестени още днес, но във Вашингтон  все още се колебаят за техния обхват, става ясно от публикацията. Финансовият министър Джейкъб Лю и други представители на президентската администрация са изразили опасението, че по-мащабни санкции няма да постигнат желания ефект и само ще навредят на американския бизнес, ако не бъдат подкрепени от Евросъюза. Според други обаче опитите за координиране на американската и европейската позиция представляват рецепта за бездействие, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Европа е готова да инвестира почти 6 милиарда евро в строежа на тръбопроводи за природен газ от Азербайджан, Туркменистан и Иран, пише Ведомости. Специален фонд ще позволи увеличение на азерските доставки и продължаване на планирания „Южен газов коридор“ през Турция, Гърция и Италия до Франция и Испания, твърди руското издание, като цитира източник от Европейската комисия.

Русия изпрати бойци в Славянск заради шистовия газ, който може да унищожи "Газпром“, пише украинското електронно издание ТСН Тижден. Градът се превърна в гореща точка на конфликта между централната власт и сепаратистите в Донбас не заради заплаха за рускоезичното население, а защото се намира в центъра на така наречения „Юзовски проект“. Холандската компания „Шел“ не крие намеренията да вложи в близко бъдеще 200 милиона долара в разработването на находището. Газовите запаси на региона от 3,6 трилиона кубически метра могат да превърнат Украйна от вносител в износител и да изменят кардинално европейската енергетика, твърдят експерти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна