Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанец от Сирия: Българската държава се отнася с бежанците като с животни

Снимка: Дора Атанасова

Случаят в старозагорското село Розово, където бежанците бяха изгонени от местните хора, провокира множество коментари в обществото.

Отношението на българите към бежанците в страната, отношението към бежанците в Розово, е много лошо. Местните познават семействата и досега сирийците не разбират от какво е било провокирано негативното отношение. Те се страхуват да излязат от къщата, в която са настанени. Това разказа в предаването „Преди всички“ Рашид Алауи. Той е сириец със статут на бежанец. Бил е председател на Съвета на старейшините в лагера в Харманли. Познава почти всички сирийци в България, следи и съдбата им по-нататък.

Според него отношението от страна на институциите към бежанците също е много лошо.

Той разказа за случай на границата, при който граничните полицаи са обиждали и псували бежанците. След процедурите и разпитите те са прехвърлени в лагерите, където са очаквали да срещнат по-различно отношение, но това не се е случило.

Алауи сподели, че в лагера в Харманли към бежанците се отнасят много лошо: В лагера бяхме близо 1500 бежанци. Нямаше ток и вода. Три тоалетни и три бани за всички тези хора.

Той разказа, че в Харманли има две момчета, срещу които знае, че полицията е пускала кучета. Едното от тях е под 18 години и нощем не може да спи от страх. Подобни констатации – за използване на палки и насъскване на кучета срещу бежанците бяха огласени вчера и от правозащитната организация „Хюман райтс уоч“.

Рашид Алауи е категоричен, че отношението на българската държава към бежанците е като към животни: Имаше едно момче в лагера в Харманли. Донесли му нещо като храна, но тя не ставала за ядене. Той поискал да отиде до близкия магазин да си купи, но полицаите не са му позволили.

Диана Димова е доброволец от движението „Приятели на бежанците в България“. Тя разказа, че повече от 6 месеца здравната подкрепа, храната и лекарствата в лагера в Харманли се осигуряват от доброволци и организации от цялата страна. Държавата реагира едва през февруари, когато извика армията и с продукти и хранителни пакети, осигурени от доброволците, започнаха да готвят и да хранят бежанците.

Решението дали да останат в България или да поемат към Западна Европа за бежанците зависи от отношението, което са получили, смята Рашид Алауи.

Според Диана Димова политическата отговорност за ситуацията с бежанците трябва да понесе не само ръководството на МВР, а и всички онези представители на местната власт, които позволяват да се шири словото на омраза. Тя съобщи, че тази вечер пред Областната управа в Стара Закора доброволци организират символично извинение към семействата бежанци от Розово, като на плакати на три езика ще бъде написано "Извиняваме се".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна