Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С водосвет и парад ще бъде отбелязан празникът на Българската армия

| обновено на 06.05.14 в 09:47
Снимка: БГНЕС

С водосвет и парад ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия - Гергьовден. Тази година ще има и военна техника. 

В 9.00 часа пред Паметника на незнайния войн беше отслужен традиционния водосвет на знамената-светини, бойните знамена и представителни знамена, участващи в парада. В 10.00 часа на площад "Княз Александър Първи" ще започне и самият парад. Тази година от много време насам в него ще участват  самолети. Вертолет МИ-17 ще открие парада, преминавайки с националното знаме, два вертолета "Кугър", както и учебния БЕЛ-206 също ще бъдат там. Над гостите и зрителите ще прелетят един изтрелител МИГ-29, два МИГ-21, един щурмови самолет СУ-25, два учебни тренировъчни ЕЛ-39, както и три самолета "Пилатос". В парада ще се включат общо около 800 души. Тази година парада ще командва заместник-командващият съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев: "Основно е традицията президентът да поздрави ветераните. Военната полиция за пръв път присъства на такъв парад, но те са част от въоръжените сили на Република България и смятам, че тяхното място също трябва да бъде на парада. При добро стечение на метеорологията ще има и масирано присъствие на авиацията".

След парада ще се състои и церемонията-спектакъл "Искри". В 12.00 часа ще бъде извършена тържествената смяна на караула пред Президентството.

По традиция на 6-ти май Националният военно-исторически музей ще отвори вратите си за посетители.

С тържествен ритуал по вдигане на знамената и с военен парад и в Шумен ще бъде отбелязан Деня на храбростта и празника на българската армия.

В Русе ще има шествие на запасни офицери, което ще стигне до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

В Деня на храбростта силистренци ще почетат паметта на загиналите воини на мемориала „Военно гробище”, където са погребани 53-ма войници и офицери, загинали през Първата световна война.

В Плевен празникът ще бъде отбелязан с шествие и поднасянето на цветя пред Паметника на Четвърти пехотен полк. Той е издигнат в памет на 140 офицери, подофицери и войници, загинали в Сръбско-българската война. За празника ще бъде раздаден курбан за здраве. 

Паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас се чества днес. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.  В памет на Св. Георги /от гръцки "земеделец"/ Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата.  Името Георги е най-често срещаното име, давано на новородените момчета през миналата година. Имен ден празнуват и Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна