Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската власт е готова за диалог със сепаратистите, но наказателната акция в източните части на страната продължава

| обновено на 08.05.14 в 14:03
Снимка: БГНЕС

Наказателната операция в Източна Украйна продължава, независимо какви решения ще вземат привържениците на федерализацията. Това заяви на пресконференция в Киев секретарят на украинския Съвет за сигурност и отбрана Андрий Парубий.

По-рано президентът на Украйна Олександър Турчинов заяви, че украинските власти са готови да водят диалог с представителите местното самоуправление, обществените активисти и предприемачите в Донецка и Луганска област, но добави, че цивилизованите държави не разговарят с въоръжени хора, а ги обезвреждат.

Премиерът Арсений Яценюк иронизира призива на Путин към сепаратистите да отложат вота за независимост:

Владимир Владимирович, няма смисъл от празни думи, особено когато идват от президента на голяма страна. Тъй като Русия иска да бъде отложен референдумът на 11-и май, то някой трябва да информира руския президент, че не е имало никакъв референдум, планиран за този ден. Но ако терористи или сепаратисти, подкрепени от Русия, получат заповед да отложат нещо, което не съществува, това са техни вътрешни работи.

Руският президент Владимир Путин прикани жителите на Донецка и Луганска област да отложат планирания за тази неделя референдум за независимост, за да създадат необходимите условия за диалог. Коментарът на Путин за референдума и изненадващата му подкрепа за украинските избори, насрочени за 25-и май, бяха направени на среща с ОССЕ.

Планираните президентски избори в Киев са ход в правилната посока, но те няма да решат нищо, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще бъдат гарантирани правата им след провеждането на изборите, каза Путин.

Проруските сепаратисти обявиха, че няма да отложат насрочения референдум за независимост. Той ще се проведе на 11 май", заяви съпредседателят на самообявилото се правителство на Донецката народна република Мирослав Руденко. Изявлението е било потвърдено пред репортери и от бунтовническия лидер Денис Пушилин.

Имаме предвид изявленията на руския президент Владимир Путин по отношение на изборите в Украйна, за референдумите в Източна Украйна и за оттеглянето на руските войски от украинската
граница. Подобни стъпки, ако бъдат предприети, биха допринесли за спад на напрежението
, каза Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин
Аштън
.На въпрос дали, ако действията потвърдят изявленията, това би довело до прекратяване на намеренията за предприемането на икономически санкции срещу Москва, говорителят посочи, че това предстои да бъде обсъдено на предстоящия в понеделник.  Кочиянчич отбеляза, че ЕС призовава за оттеглянето на разрешението на руската Дума за използването на руски войски на украинска територия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна