Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кул Гали

Снимка: bolgar-portal.ru
Това е българинът Кул Гали ( робът Гали), най-известният поет на Волжка България. Волжка България е основана през 7 век от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат, а Кул Гали се прочува с поемата си „Сказание за Юсуф”.През 9 век Волжка България приема исляма като официална религия и арабската писменост постепенно измества старата българска руническа писменост. „Сказание за Юсуф” е написано на български език, но с арабски букви. То разказва библейската притча за красивия Юсуф (Йосиф) и неговите 12 братя, които му завидели за обичта на баща им и се опитали да го убият. Една царица от далечна страна сънувала Юсуф, влюбила се в този сън и пожелала да се омъжи за него… В поемата е описан и невероятният дворец, съграден от царицата за Юсуф – в основите на колоните му имало сребърни статуи на бикове, а между тях стоял златен кон. В градината растели сребърни дървета и златни птици били накацали в клоните им.
Поемата е съставена от четиристишия, като първите три стиха от всяко четиристишие се римуват помежду си, а четвъртият е отделно. Това създава особената мелодия на речта, съзвучна с музиката, измислена също от поета – средновековните поети обикновено рецитирали произведенията си на фона на тиха мелодия, изпълнявана на струнен музикален инструмент.
Още за Кул Гали, Волжка България, красивата руска църква „Покров на Нерла” и Сарай Бату, столицата на монголската Златна орда, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
10 май
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна