Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори неуспешен опит за ход на делото срещу Сергей Станишев

| обновено на 12.05.14 в 17:37
Снимка: БГНЕС
За втори път гриф "Секретно" отложи делото срещу Сергей Станишев за седем загубени доклада от премиерския му период. Следващият опит да бъде даден ход на процеса ще бъде направен на 16 юни.  Станишев не дойде в Съдебната палата.
Наказателно-процесуалния кодекс задължително обвързва старта на един процес с предварителното връчване на препис от обвинителния акт. В случая на препис от прокурорското предложение Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и само глобен.
Поставеният от държавното обвинение гриф "Строго секретно" се оказа пречка бившият премиер и адвокатите му да получат физически задължителния документ. През март съдът прехвърли топката на Народното събрание, като задължи председателя му да осигури заветния препис през секретното деловодство. Отговор до днес няма. Указанието към Михаил Миков беше подновено с дата 16 юни, макар че според адвоката на Станишев Васил Василев не Народното събрание може да реши спорния казус: Използва се работодателят, когато има някаква пречка обвиняемият да получи лично документа. При Сергей Станишев няма такъв проблем.

За Васил Василев нещата са в ръцете на съда: Какъв е проблемът той да получи препис от постановлението на прокурора в деловодството на Софийския градски съд. Прокурорът трябва да внесе делото в съответния брой копия, за да има за всяка от страните.

И за прокурор Радка Стоянова, сложила блокиращия гриф, ключът също е в ръцете на съдия Александра Йорданова: Прокуратурата е свършила своята работа, когато го е внесла. Съдът е приел, че може да го гледа така, както е внесен.

Чрез пресслужбата на Софийския градски съд, съдия Александра Йорданова заяви, че според Закона за класифицираната информация частни лица не могат да получават препис от документи, на които прокуратурата е сложила гриф "строго секретно".





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна