Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Алфьоров: Референдумът за Крим беше предопределен



Сред гостуващите на тазгодишната конференция "Пътуване към България" е и Александър Алфьоров. Той работи в Украинската академия на науките, но междувременно води и коментарно политическо предаване в Украинското национално радио. 30-годишният мъж анализира ситуацията в страната си и сепаратистките референдуми там:

През ноември миналата година украинският народ излезе на улицата за по-добрия живот. В желанието си властта тогава да излезе от кризата, разгони демонстрантите и студентите. Това обърна нагласите на протестиращите и те тръгнаха срещу тази власт. След като Янукович избяга от Украйна при нас се появиха сепаратистките движения. Сепаратизмът, с който някои области в Украйна искат да се откъснат от нея, разбира се, е внесен отвън. Днешната световна общественост не признава отделянето на Крим от Украйна, защото ако референдумът за Крим беше проведен дори в Шумен, то резултатът щеше да бъде един и същ. Всичко беше предопределено. Това бяха подправени бюлетини и подправени подписи на изплашени хора.

По думите му руснаците, живеещи в Крим, искат да останат в Украйна, защото техните права и свободи ще бъдат гарантирани – нещо, което днес не се случва в Русия.

Алфьоров коментира още: Ние сме убедени, че Янукович, който е в Русия и който открадна 30 милиарда долара, спонсорира сепаратистите.

По думите му вече са разкрити сметките им в 14 украински банки: Сепаратистите нямат подкрепата на хората. Те са се затворили в различни административни сгради и още преди месец започнаха да грабят магазините, за да си набавят храна. В момента те са обградени от украинските части. Нямат пари, за да плащат на наемниците, нямат храна, тъй като хората не им помагат. Проблемът е, че все още сепаратистите разполагат с много оръжие, но в крайна сметка тази обсада ще падне и те няма да издържат.

Според него целостта на Украйна зависи изцяло от президента на Русия Владимир Путин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна