Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в украинския град Славянск остава напрегната

| обновено на 17.05.14 в 12:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В хода на антитерористичната операция на украинските военни в източните региони на страната са загинали 24 войници, а около 70 са ранени, съобщи директорът на Института за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук.

Украински граничари задържаха за кратко самопровъзгласилия се губернатор на "Луганската народна република" Валерий Болотов, но бяха принудени да го пуснат, след като постът им югоизточно от Луганск бе атакуван от въоръжена група, съобщиха украински медии, като се позоваха на граничните служби. Граничният пункт е бил нападнат от около 150 бойци, въоръжени с автоматично оръжие и гранатомети, не се съобщава за жертви.

Боевете в източния украински град Славянск продължиха и тази нощ. Обявилият се за "народен кмет" на града Вячеслав Пономарьов обяви чрез ИТАР-ТАСС, че през последните десет дни бойците му са извадили от строя 650 военнослужещи на "фашистката киевска хунта". От своя страна Киев определя хората на Пономарьов като "терористи". Украинското министерство на отбраната отбеляза, че войската напълно контролира обстановката около град Славянск. Целият град е обкръжен от постове, отбелязват от ведомството. В самия Славянск са изградени 27 барикади и постове на т.нар. "опълчение".

Лидерът на украинските комунисти Пьотр Симоненко обяви, че неизвестни нападатели са разбили колата му малко след телевизионен дебат. Симоненко обяви, че оттегля кандидатурата си за президент и че изборите на 25-и май ще бъдат нелегитимни.

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска "двойно гражданство, колективни права и автономия" на малцинствата като условие за стабилността и демокрацията в Украйна. Орбан визира и 200 хиляди унгарци, които живеят в западната част на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени