Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в чужбина гласуват за български евродепутати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сънародниците ни в чужбина също гласуват за български представители в Европейския парламент. 

В Германия до този момент няма подадени сигнали за нарушения или оплаквания. Повечето желаещи да гласуват трябва да пропътуват разстоянието до най-близкия град с изборна секция. Именно разстоянията могат да се окажат и основна пречка пред масовото гласуване на българите в Германия. Друга спирачка е и възможността за всички, които са с двойно гражданство, да пуснат вота си за германска партия. 

47 са откритите избирателни секции в Испания, като те са в 39 населени места. Голяма част от българите ще гласуват за испански представители на партии в Европейския парламент, тъй като тези, които са гласували на последните местни избори в Испания, се вписват автоматично в районните избирателни списъци по местоживеене в страната. 

Противно на френските нагласи нашите сънародници, пожелали да гласуват за български евродепутати, изглеждат активни и добре организирани. Открити са 11 избирателни секции. От тях 3 са в посолството на България в Париж.

За българските граждани в Италия, които искат да гласуват за българските кандидати, са създадени чрез българското посолство 5 секции. 2 са в Милано, а по една има в Неапол, Рим и Кастеламаре ди Стабия. Общият брой на записалите се е над 220 души.

Български граждани гласуват и в държави изван Европейския съюз. Поради слабия интерес към евровота по една избирателна секция бяха открити в Москва и Истанбул. 

Избирателната секция на територията на българското посолство в Москва е единствената, разкрита за тези избори в Русия. Едва 22 души подадоха заявление за гласуване. Очакванията са до края на изборния ден в руската столица да гласуват между 100 и 200 избиратели, което е значително по-малко в сравнение с последния предсрочен парламентарен вот. В московската секция гласува българският патриарх Неофит и придружаващата го делегация.

Българските изселници в Турция не гласуват днес. Според закона за уседналост, изселниците, които живеят в страна, която не е член на Европейския съюз, нямат право да гласуват на евроизборите, поради което бяха заличени от избирателните списъци в България около 185 хиляди изселници, които са и български гласоподаватели. Т.е. днес имат право да гласуват в Истанбул само онези, които през последните шест месеца са регистрирани по местоживеене в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени