Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петро Порошенко е новият президент на Украйна

| обновено на 25.05.14 в 21:29
Петро Порошенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има избран президент на Украйна още на първия тур. Това е Петро Порошенко с 57,31 процента от гласовете. Неговият конкурент от Партия "Отечество" Юлия Тимошенко получава едва 12,39 на сто от гласовете. Следващи във вота са Олег Ляшко с 8,69 на сто и Анатолий Гриценко с 5,98 на сто. Кандидатът на Партията на регионите Михаил Тобкин получава едва 2,35 на сто. Прави впечатление, че националистите Дмитрий Ярош и Олег Тягнибок получават твърде малък процент, съответно 1,08 и 1,45 на сто от гласовете

Петро Порошенко заяви, че първата му мисия като президент ще бъде да прекрати войната и да възстанови мира в Украйна. Първата му визита ще бъда в източната част на страната, която е окупирана от проруски сепаратисти. Порошенко каза също, че Украйна никога няма да признае референдума в Крим и окупацията на полуострова от Русия. Според него Украйна трябва да проведе и парламентарни избори до края на годината.

Можем да кажем абсолютно категорично, че гласува цяла Украйна и аз ще бъда президент на цяла Украйна, каза Порошенко на пресконференция, след като стана ясно, че печели първия тур на президентските избори.

Милиардерът Петро Порошенко е известен като "Шоколадовият крал" заради компанията му за сладкарски изделия "Рошен". Състоянието му е оценено на 1 милиард и 300 милиона долара и, според списание "Форбс", е седмият най-богат украинец. 48-годишният Порошенко е министър на външните работи на Украйна от 2009-а до 2010-а година. От март до ноември 2012-а е министър по икономическото развитие и търговията.

Бизнесменът е известен с проевропейските си възгледи. Той не изключва възможността за диалог с Русия, но обещава на украинците да им върне Крим.

Порошенко подкрепи протеста срещу спирането на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и свалянето от власт на президента Виктор Янукович.

По време на предизборната си кампания милиардерът обяви, че негов приоритет, ако бъде избран за президент, ще бъде възстановяването на реда в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна