Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 юни България свежда глава пред паметта на Войводата Христо Ботев

Филмът "Ботев: От Голгота към Свобода"- истините на Войводата и истините за Войводата

Димчо Георгиев: "Аз се радвам, че във филма Ботев носи моята униформа"

8
Филип Филипов във филма "Ботев: От Голгота към Свобода"
Снимка: Люба Филипова

"Истината е свята, свободата е мила"

                                                             Христо Ботев

За истините на Войводата и истините за Войводата ще си говорим днес в "Калейдоскоп"- на 2 юни, в деня за почит пред паметта на всички синове и дъщери на България, които живяха и умряха за Нея.

2 юни е и ден за поклонение пред светлата памет на Войводата Христо Ботев.

Воден от трагичния стремеж да извиси своя род до свещения гняв на непримирението, Христо Ботев пожертва себе си, за да освети със смъртта си Възкресението на един векове унижаван и обезличаван народ. Да изкупи всички негови грехове. Вестител на нова, ренесансова вяра- вярата в могъщата съзидателна сила на Човешкия Дух, Ботев изнесе кръста на своето свято страдание на нашата, българската Голгота. Пет дни вървя към своя връх- нищо не му бе спестено- нито венецът трънен, нито предателството… Безмерно бе страданието му, както безмерна бе омразата му към всяка тирания. Избрал бе с мрачната решимост на непокорения сигурната гибел пред равнодушното бездействие- с изранена душа да премине по изгорелите надежди на смазания народен порив към свобода, за да спаси у българина самочувствието на Свободен Човек.

Духовният аристократизъм, удивителното поетично дарование, болезнено острата му сетивност и трескавият, напрегнат ритъм на живот бяха издигнали Ботев до космичната и самотна недосегаемост на гения. Страшната му смърт в безводното, нагорещено подножие на връх Волът го превърна в легенда.

Работни кадри от филма Ботев: От Голгота към СвободаВойводата се сля с вечността на Балкана, осъществил горещата си молитва "да найде своя гроб в борбата за свобода".

Способни ли сме днес да се извисим до мащабите на титаничния му порив, или, повдигайки се на пръсти, само надничаме през открехнатите врати в храма на Безсмъртието?

Днес в "Калейдоскоп" ние- екипът на предаването- Ваня Минева и Нора Георгиева- споделяме с вас наученото от срещата ни с филма на Искрен Красимиров "Ботев: От Голгота към Свобода" и неговия млад автор.

Филм за Христо Ботев в България не е правен от 50 години.

Филмът Ботев: От Голгота към СвободаИ така, да започнем със сюжета на лентата, създадена от Искрен Красимиров:

Един учител и шест негови ученици тръгват по пътя на Ботевата чета, но не от брега на Дунав към Балкана, а обратно- от връх Волът към Козлодуй, за да търсят причините за гибелта на Войводата. Младежите задават много въпроси, най-важният от които за тях е можеше ли Войводата да бъде спасен?... Търсенето на отговори ги отвежда до убеждението, че Ботев не е можело да бъде спасен, защото той е Спасителят. Затова съдбата му е била да изкачи своята Голгота, да намери там смъртта си и така да отключи надеждата за духовното Възкресение на българския народ.

"Във филма са разбити няколко мита около Ботев. Например това, че четата е разбита в Балкана над Враца. Това не е вярно. Именно под Околчица четата удържа най-голямата си победа. Но дава една жертва- своя Войвода, който пада убит при неизяснени обстоятелства, когато боят вече е бил спрял... Филмът представя Христо Ботев като обикновен човек, не като икона и легенда, защото преди всичко той е бил като нас! Така водим нашите зрители към убеждението, че Ботев е съвсем постижима мечта, че младите хора днес могат да се стремят и да бъдат като него", проповядва младият режисьор на филма "Ботев: От Голгота към Свобода" Искрен Красимиров. С него си поговори колегата ни от Враца Жоро Александров.

Работни кадри от филма Ботев: От Голгота към СвободаИскрен Красимиров е режисьор, продуцент и оператор на филма, създаден по сценарий на Красимир Стефанов. Асистент-режисьор е Илиана Минковска. А фотограф на продукцията- Люба Филипова. В "обувките" на Христо Ботев влиза Филип Филипов, а при реализацията на проекта сериозно помага Национален съюз "Единение", с председател Георги Маринов. При заснемането на боевете под връх Волът участва и видинската група за исторически възстановки на патриотичен клуб "Бдинци", с председател Димчо Георгиев, който е много щастлив от факта, че облеклото на Войводата е изработено във видинския клуб.

През настоящата учебна година екипът на продукцията лично представи своя филм пред младите хора от 35 училища от цяла България. Националното турне продължи три месеца. Обиколката бе подпомогната от Министерството на образованието, Община Враца и АЕЦ "Козлодуй".

Кадри от националното турне на филма Ботев: От Голгота към Свобода"Тази истинска авантюра започна на 2 декември м.г. от Дома на киното в София и завърши в края на февруари 2014 година, с две прожекции в Девин. Не липсваха и екзотични дестинации като врачанското село Галиче, село Кирчево в община Угърчин, село Вълкосел в община Сатовча, село Ветрино, Варненско. По прашните пътища на родината Искрен се качва на всички възможни превозни средства... Най-изненадващо е придвижването от табелката на село Вълкосел до училището, защото Искрен сяда в каручка, теглена от магаре...", обобщава впечатленията от срещите на Искрен Красимиров с децата Жоро Александров.

След обиколката из цяла България Искрен Красимиров е оптимист за бъдещето ни, макар първоначално да не бил толкова очарован. На някои места наистина бил посрещан като по задължение, "като че ще им вадим зъб", но в повечето населени места прожекциите се превръщат в истинско събитие.

Работни кадри от филма Ботев: От Голгота към СвободаФилмът на Искрен Красимиров "Ботев: От Голгота към Свобода" има национално признание, участва във фестивала "Златен ритон", селектиран е за годишните награди на Филмовата академия, включен е в кинофестивалите във Велико Търново и София, признат е от известните кинодейци професорите Христо Тотев и Емилия Стоева, от историка проф. Андрей Пантев.

Следващият проект на екипа, създал филма за Христо Ботев, е създаването на филм за Апостола Левски.

Такава се получи днес в "Калейдоскоп" моментната снимка на младия режисьор и оператор Искрен Красимиров, автор на филма "Ботев: От Голгота към Свобода".  Той е Искрен. Свободен. Богат на планове и мечти. Еднакво готов за следващия сериозен филмов проект и за следващото вълнуващо житейско приключение...

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна