Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Кожухаров: За 25 години нямаме два избора, направени по един и същи закон

За 25 години нямаме два избора, направени по един и същи закон. Лесно даваме примери с Германия, Швейцария и т.н. но не си даваме сметка колко време е било необходимо, за да се установи там ясна, устойчива демократична традиция. Това е основата за искането на президента за референдум, защото той може да постави ясна основа какво искат българските граждани и след това законодателната власт да се съобрази с желанието на хората.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Росен Кожухаров - главен секретар на президента Росен Плевнелиев.

Странно е, че пет месеца искането на президента не беше обсъдено в Народното събрание. По същия начин сега говорим за 500 000 гласа, внесени от инициативен комитет, дали са били 460 000 или 500 000.

Кожухаров е убеден, че референдумът дава по-голяма легитимност от политическа промяна в изборното законодателство.

Не можем да говорим за задължително гласуване, а да пренебрегнем електронното гласуване. В ХХІ век живеем. Аз добре си спомням как преди 15 години бюлетините бяха цветни и българските политици ни убеждаваха, че ако направим интегрална бюлетина ще объркаме хората, но вече няма съмнение за никой, че интегралната бюлетина е работещ вариант, не е объркала никой. По същия начин ще бъде и електронното гласуване. То със сигурност ще се случи. Въпросът е искаме ли сега да го направим, да сме активни в момента, когато обществото го очаква, или след 20 години няма да имаме избор. Ще се гласува електронно навсякъде.

Преференциалното гласуване е показало, че българите искат да гласуват мажоритарно, коментира Кожухаров и допълни, че мажоритарният елемент има дисциплиниращо действие по отношение на партиите.  Идеята на президента на всеки следващ избор да има и референдум е добра възможност да се чуе мнението на суверена по още един въпрос, допълни той. Според експерта, комисята в НС, която проучва срещите на президента с представители на бизнеса е противоречи на конституцията и и становището е изпратено в Конституционния съд:

Дали една комисия в НС съответства на Конституцията или не, не зависи от това колко екстравагантно и красиво ще напишем заглавието.

Срещата на Плевнелиев с шефа на И Ви Ен е описана подробно на сайта на президентството, допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна