Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бареков: "България без цензура" няма да се коалира с ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Ситуацията, в която беше поставен Орешарски и българското правителство, меко казано е унизителна, но проблемът не е нито в американските партньори, нито в европейските, дори не е в руснаците. Проблемът е, че нашето правителство направи един злополучен опит, проект като „Южен поток“ да го направи по български, а именно фирмите, които се въртят около партиите, да се нагласят без кой знае какви процедури и да се откраднат едни пати от доста високата цена на проекта. Това каза лидерът на "България без цензура" Николай  Бареков в интервю за предаването "12+3“ по отношение на изявлението на Пламен Орешарски след среща с американски сенатори, че България спира дейностите по „Южен поток“.

Ние имахме разговори в Брюксел миналата седмица с различни европейски партии. Никой не е казал, че „Южен поток“ трябва да бъде завинаги спрян. Напротив. Те се съгласиха с моята теза. Аз мисля, че тази теза вече се споделя от всички политици в България, може би с изключение на БСП и „Атака“, че трябва да има проект „Южен поток“ при нови условия, при ново правителство и те да бъдат съобразени изцяло с европейските закони, каза той и добави:

Ако на изборите хората изберат ГЕРБ и г-н Борисов, той също трябва да бъде задължен да строи този проект по новите правила. Но задавам въпроса как Борисов ще строи по новите правила, като едната от фирмите по „Южен поток“ е свързана с него? Това е най-голямата строителна фирма в България. Навремето той прибра 30% от тази фирма, като им даваше поръчки, а ние с Джамбазки си нямаме фирми. Ние имаме интерес да има прозрачна процедура.

По отношение на операция „Чисти ръце“, Бареков каза: Това, което искам да кажа на Европейския парламент, е, че има такъв закон, внесен в България, ще го предложа за разглеждане, да видим дали той е синхронизиран с европейското законодателство и ако имаме подкрепата на Европа, българските политици няма да се правят на две и половина, защото законът стои в парламента трети месец.

Бареков заяви, че единственото нещо, което иска парламентът да направи преди да се отиде на предсрочни избори, е да се гласува задължителното гласуване.

Лидерът на "България без цензура" беше категоричен, че партията му няма да се коалира с ГЕРБ: Никаква коалиция с ГЕРБ в този вид, с Цветан Цветанов с присъда на първа инстанция и с Бойко Борисов, който за мен е един доказан вредител на българската държава.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени