Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони: Жените диригенти имат повече трудности, защото повечето диригенти са мъже

Снимка: ljubkabiagioni.de
"Не знам дали аз реших да стана музикант или музиката по някакъв начин ме избра". Думите са на диригентката от българо-италиански произход баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг, която е днешният гост в предаването „Кой кой е“.

Родена в Рим в семейството на италиански политик, тя завършва с отличие хорово и оркестрово дирижиране в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". След това следва философия в Рим и същевременно участва като асистент диригент в оперни продукции в Сънтъри Хол в Токио, Aрена ди Верона, Залцбургския фестивал, Генуа, Парма, Флоренция, Неапол, Милано, Берлин, Гармиш.

Специализира в майсторските класове на Норберт Балач и Ленард Бърнстейн в „Санта Чечилия" - Рим, Валери Гергиев и Фердинанд Лайтнер - Академия Чигиана - Сиена), Густав Кун (Милано).

От началото на 2010 г. Любка Биаджони е постоянен гост диригент на Софийската Филхармония и Националния Филхармоничен Хор „Светослав Обретенов". От март 2012 г. е щатен диригент в Софийската Филхармония.

Чуйте в разговора с Любка Биаджони за детството ѝ, когато любимото време - ваканциите в София, я срещат с приятелите и братовчедите, за класическата гимназия в Рим и музикалната академия в София, учителите, за първите срещи с публиката, за живота като диригент, майка, съпруга и аристократка, за мечтите...

Приятно слушане.

Можете да изтеглите интервюто и да го слушате на МР3-плеър, мобилен телефон или всяко друго устройство, което поддържа звуковия формат МР3.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна