Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Великобритания се готви да прибегне до "Люксембургския компромис", за да попречи на номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия на срещата на върха на ЕС днес и утре, става ясно от днешния британски печат.

"Говори се, че правителството на Камерън проучва подробно всички възможности, включително позоваването на един съмнителен механизъм от 60-те години, който позволява да се изтъкнат "жизненоважни национални интереси", за да се спре автоматично вземането на решение от страните членки на ЕС", съобщава "Гардиън".

"Таймс" определя "Люксембургския компромис" като "ядрено оръжие", чрез което преговорите могат да бъдат продължени до постигане на компромис между страните - членки.

Според британската преса опитът на Камерън да спре номинацията на Юнкер, за когото в Лондон се смята, че има прекалено федералистки възгледи, ще се провали. "Гардиън" цитира висш британски чиновник, според когото е сигурно, че кандидатурата на Юнкер ще бъде подложена на гласуване  - нещо, което е без прецедент в заседанията на Европейския съвет.

Германският "Зюддойче цайтунг" коментира, че Дейвид Камерън е толкова упорит в съпротивата си срещу Юнкер заради предстоящите догодина във Великобритания избори.

Съветът на федерацията забрани на Владимир Путин да използва руски войски в Украйна. Така Горната камара изпълни молбата на самия президент от предния ден, обобщава "Московский комсомолец" решението на руските сенатори и помества техни коментари. "За" отмяна на сенатското постановление гласуваха 153 сенатори, един беше против, отбелязва печатът. Сенатори, говорили пред "Комерсант", единодушно твърдят, че гласът "против" се дължи "или на случайно натиснато копче, или на повреда в системата". Според източник на вестника "против" гласувал зам.-председателят на камарата Вячеслав Щиров. Той обаче не бил открит за коментар.

Междувременно украинският президент Петро "Порошенко минава от първия към третия етап от мирния си план" - "примирието в Източна Украйна приключва със стрелба и политически скандали", пише "Независимая газета". Днес Порошенко ще представи план за конституционна реформа в Украйна пред форум на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна