Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти творят в Шишковци, заобиколени от пейзажите на Майстора

Художествената галерията в Кюстендил организира студентски пленер в къщата на Владимир Димитров – Майстора в село Шишковци. В него участват 16 студенти от Националната художествена академия, специалност „Живопис и скулптура”. Инициативата се осъществява със съдействието на кмета на село Шишковци Климент Терзийски.

В предаването „Хоризонт до обед“ той каза, че без помощта на хората от селото студентският пленер едва ли е щял да се осъществи: В селото за студентите се говори като за нашите деца, нашите художници. Те самите също са много щастливи. Доволни са от условията, които им създаваме, от пейзажите, от гледката. Те просто влизат в ролята на Майстора. Както той е плащал на моделите си, сега студентите дават по 1 левче на децата, за да ги рисуват.

Един от студентите, които участват в пленера, е Галя Благоева: Като попаднеш на едно такова място като село Шишковци, такова преживяване засилва вярата, че България е жива, че българския дух е жив. Такива места са като пламъчета, които сгряват. Има нещо, което е съхранено тук – добротата на хората, тяхната сърдечност, радостта им от всяко утро. Това сигурно е забелязал и Майстора.

Милчо Спиров е бивш учител и директор на Селскостопанско училище. Живее в Шишковци. Вярва, че взаимоотношенията, създадени между студентите и жителите на селото ще остави трайни следи у всички.

Довечера ще бъде организирана галавечер на студентите, а утре те ще представят творбите си по време на Празника на черешата в Кюстендил.

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Нина Колева с Климен Терзийски, Галя Благоева и Милчо Спиров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна