Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога работят слуховете

Защо се хващаме на всякакви „новини“ за извънземни, на слухове и предсказания. Отговорите даде в предаването "Хоризонт до обед" гл. асистент Методи Коралов от Нов български университет. Той се занимава с техниките на пропагандата и манипулациите. Най-сигурен показател, че ще проработи нещо такова, е липсата на достатъчно качествена и навременна информация какво се случва. В момента, в който тя липсва, започват да се появяват всякакви предположения, които в един момент започват лавинообразно да се превръщат в твърдения. От твърдения в един момент могат да станат истина, обясни експертът.

Според него за разлика от физическия свят, където няма значение човек в какво вярва - дали вярва или не в гравитацията, тя все ще му действа, в социалния свят не е така. Там колкото повече хора вярват в едно нещо, дори и то да не е вярно, толкова повече започват да се случват събития, така че все едно е вярно. И най-накрая може да стане вярно.

Методи Коралов твърди, че хората започват силно да вярват в слухове и конспирации тогава, когато е засегната някаква потребност. Най-често става въпрос за потребност от сигурност. Когато не са ти сигурни спестяванията, работата, семейството, започваш да се ослушваш за всичко, което би могло да ти даде предимство, т.е. някаква информация.

Цялото интервю с Методи Коралов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна