Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на еврейските общности в света се срещат в Йерусалим

До четвъртък в Йерусалим са поканени лидерите на еврейските общности от цял свят. Темата е надигащият се в света антисемитизъм и антиизраелизъм. На форума са поканени само трима посланика – на ЕС, на Белгия и на България.

Антисемитизмът и ксенофобията са феномени, които съпътстват модерния свят и България не е изолирана от това, каза в предаването "Хоризонт до обед" посланикът ни в Израел д-р Димитър Михайлов: България работи с една много успешна стратегия, която включва три елемента – правителство, неправителствен сектор и медии и при всяка проява на спорадичен акт на антисемитизъм всеки един от тези три компонента реагира. По този начин в българското общество ние нямаме явления, които трайно могат да се характеризират като ксенофобски.

Максим Бенвенисти от "Шалом" – България също присъства на форума в Йерусалим. Според него фактът, че се засилва ксенофобията и антисемитизмът в Европа, поражда тревога: България като част от Европа не може да остане изолирана. У нас езикът на омразата става все по-чуваем, особено в електронните сайтове и мрежи. Колегите, с които се срещнах в Йерусалим, споделят, че броят на вандалските прояви срещу евреи и обекти на еврейските общности в Централна и Западна Европа нараства. Аз съм оптимист за толерантността на българите спрямо евреите, но не съм оптимист за толерантността на българското общество спрямо други етноси и изобщо за толерантността помежду ни.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна