Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Вредите от банковата ваканция щяха да са огромни

Снимка: БГНЕС

И в сега действащото законодателство има достатъчно силни мерки за нарушението на закона и за разпространение на слухове и неверни факти за банките, които можеха и са довеждали до сериозни проблеми в банковата система. И в този смисъл предложенията за завишаване на някои от тези наказания и мерки са приемливи. В същото време още, когато чух по телефона текста ми направи впечатление втората част на изречението в проектозакона, което е свързано не само с разпространение на лъжи или дезинформация, но и сведения, което лично мен ме притесни, каза проф. Румен Гечев в интервю за предаването „Неделя 150“.

Втората част на изречението навява на мисълта, че на практика ще се забранят всякакви анализи  за  банките, което за мен като професор по икономика и преподавател в икономически университет е абсолютно недопустимо, защото ние имаме специализирани курсове по финанси и по парична политика на централната банка, има редица публикации, които се правят с една дума няма нищо страшно, но текстът трябва да се прецизира, така че в никакъв случай да се спират  забраняват анализите на банковия сектор. За банките навсякъде по света се пише много, но само верни неща,
обясни проф. Гечев.

По отношение на спекулацията с банките миналата седмица, проф. Гечев коментира: На практика се получи една странна ситуация – при здрава банкова система, с показатели, които са по-добри от средноевропейските, ние допуснахме в една и след това във втора банка, което се дължи според мен, че ние обществото като цяло и държавните институции сме позволили политизация на част от банковата система. Видно е, че когато определена банка се използва и за политическо инженерство, тогава резултатите са отрицателни, а в някои случаи могат да бъдат и много тежки. Първата много важна поука е, че банките са за осъществяване на банкова дейност, за улесняване на икономическото развитие и неговото стимулиране, а не за създаването или поддържането на партия или група от партии и това е най-важната поука.

Проф. Гечев обясни  и как са протекли преговорите за овладяване на ситуацията с банките миналата седмица  в Българската народна банка с участието на експерти от БСП, ДПС, ГЕРБ , Асоциацията на търговските банки: Миналата събота бяха проведени няколко срещи, на повечето от които присъствах. На тези срещи бяха обсъдени различни варианти за решение на този проблем, който можеше да има и по-тежки последици, тъй като най-страшното в случая е паниката, липсата на информация, липсата на решителни стъпки от страна на оторизираните институции. /…/ В събота до обед почти се беше наложила позицията, че е възможен вариант на ограничена банкова ваканция. Експертите от БСП не можахме да приемем това, защото според нас не отговаряше на икономическите интереси на страната и защото вредите щяха да бъдат много по-големи от ползите. Очертаваше се като възможен сценарий, като се изтъкваше, че това би могла да бъде една решителна мярка, която да покаже силата на държавата и да предотврати възможността за разпространението на паниката и върху друго банки. Но разчетите ни в БСП показваха, че рискът е прекалено голям. /…/ Нашите анализи показваха, че към онзи момент проблемът в банковата система не беше толкова голям, колкото си го представяха някои хора. /.../ Колегите от ГЕРБ искаха частична банкова ваканция. На срещата в неделя в БНБ ние ясно изразихме нашата позиция, което разколеба позицията на ДПС, ГЕРБ и БНБ, които искаха банкова ваканция. След нашето изказване от Асоциацията на търговските банки реагираха остро на предложението на ГЕРБ. Тази на Асоциацията на търговските банки, която съвпадна с нашата позиция, беше важен фактор и той доведе до разколебаване на другите три фактора, взимащи участие в обсъждането и вземането на  решението, което се оказа удачно.

Той смята, че държавата разполага с достатъчно ресурс, за да се отвори КТБ на 21-ви юли.

Това е една сериозна банка с едни сериозни активи, така че е добро решение тя да бъде запазена, каза Гечев и посочи, че държавата ще участва в увеличението на капитала, което на практика ще одържави тази банка.

По отношение на оставката на Сергей Станишев от лидерския пост в БСП, проф. Гечев каза: Мисля, че това е една много добра стъпка. Бяха натрупани противоречия и напрежения, на които по някакъв начин трябваше да бъде намерено решение.

Цялото интервю на Таня Величкова с проф. Румен Гечев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени