Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Запазена марка Радиотеатър” представяме седмица на Антон Павлович Чехов

От 7 до 11 юли от 00.15 часа

БНР Новини

Чехов е сред изключителните творци на всички времена.
По професия е лекар. По призвание – писател и драматург. И в двата случая – лечител. На телата и на човешките души. Автор е на разкази, повести и пиеси. Много специалисти го считат за един от най-добрите автори на къси разкази в света. А пиесите му са вечен учебник по драматургия.
За двайсет и шест години творческа дейност създава около деветстотин произведения, които се превръщат в класически произведения на световната литература. През целия си живот той не спира да пише, но и не престава да работи като лекар. Казва, че медицината е законната му съпруга, а литературата - неговата любовница.
Тази седмица Радиотеатърът с огромно удоволствие ви представя една седмица, посветена на Антон Павлович Чехов.
На 7 юли излъчваме първата част на „Чайка” – моята любима чехова пиеса, заради която навремето, през 1896 година Чехов се оттегля от театъра поради крайно недоброжелателните критики към „Чайка”. Но по-късно Станиславски възражда пиесата в Московския художествен театър, което подтиква Чехов да напише "Вуйчо Ваньо”, "Три сестри” и "Вишнева градина”. Какво ли щеше да е световната драматургия без тези пиеси!
Във вторник, 8 юли, можете да чуете втората част на „Чайка. С гласовете на Маргарита Дупаринова, Мила Павлова, Спас Джонев, Георги Попов Любомир Кабакчиев, Виолета Николова, Стефан Сърбов.
В сряда, 9 юли, отново от 00.15 часа ви предлагаме „Иванов”.Отново с актьорско съзвездие: Никола Бинев, Иван Андонов, Лео Конфорти, Бека Арабова и др.
В четвъртък, 10 юли – „Три сестри”. Участват: Нина Стамова, Виолета Гиндева, Виолета Донева, Николай Бинев,Илия Раев, Илия Добрев, Вельо Горанов, Мая Владигерова и др.
Слушайте ни и в петък, 11 юли, отново в 00.15, за да чуете „Вишнева градина”. Постановката е от 1978 година. Участват: Таня Масалитинова, Славка Славова, Николай Бинев, Илия Добрев и др.
Нарушете нощната тишина петнайсет минути след полунощ, за да отворите вратата на гения на Антон Павлович Чехов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени