Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Чавдарова: В писмо до Барозу НСОРБ иска размразяване на средствата по ОП "Околна среда"

Общините имат проекти по ОП „Околна среда“ за близо 3 млрд. лв.

изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България
Снимка: БГНЕС

Писмото до Жозе Барозу е сигнал за национална ясна и отговорна позиция, тъй като имаме пълна информация как действа ЕК спрямо други замразени програми на други европейски страни, каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова в интервю за предаването "12+3". От НСОРБ изпратиха писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу, в което настояват да бъдат размразени плащанията по ОП “Околна среда“.

Времето, за което би следвало ЕК да реагира, беше достатъчно дълго и тъй като няма официална реакция, ние си позволихме да се присъединим към усилията, които се надяваме, без да имаме пълна информация, че се полагат на национално ниво и да надигнем гласа на тези, които също ги касае, не са в политическа или друга нестабилност, т.е. местните власти и сме в дълг и на самите хора, които ходят по разкопаните и унищожените от поройните дъждове улици и нямат нормален достъп нито до домовете си, нито до училищата, нито до детските градини. Искаме да напомним, че очакваме и не напразно си позволихме да кажем, че всеки спечелен ден на по-ранно решение от ЕК е спечелен ден и за успеха на нашите проекти. Ние сме в много тежка ситуация не само поради спрените плащания, а и поради това, че изтичат последните възможни срокове за изпълнение на тези проекти, тъй като те са по отминалия вече планов период и всички правила водят към това, че ние трябва да ги приключим и да ги отчетем най-късно до октомври следващата година, т.е. ние губим един от много важните си строителни сезони. Ние считаме, че наистина това е наш национален дълг да информираме ЕК, каза Чавдарова.

Тя посочи, че вече има отговор от ЕК, че е предложено на съответните дирекции в ЕК да се запознаят подробно с писмото.

Спирането на ОП "Околна среда“ касае 120 общини и 169 проекта. Стойността на проектите надхвърля 3 млрд. лева.

Според Чавдарова обаче има забавяне на реакцията на ЕК: Ние продължаваме да считаме, че има забавяне от ЕК, защото имаме информация от други страни, че е имало реакции и решения в рамките на месец – месец и половина за възстановяване на замразени плащания докато за България тези срокове са много по-дълги.

Чавдарова беше категорична, че е наложително да се търсят решения на проблемите: Нашето безпокойство идва от липсата на сигнали за съвместна работа в търсенето на решение и най-голямото ни безпокойство е, че ако така продължим да отлагаме търсенето на изход от ситуацията, ни предстои още по-тежка санкция от Брюксел. Ние ще трябва да възстановим и усвоените досега над 1,6 млрд.лв. поради това, че не сме изпълнили целите на програмата.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна