Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната дива Светла Василева записа албум в БНР

| обновено на 13.07.14 в 23:21

След гостуването на американския джаз пианист Кърт Елинг за първи път на българска сцена и след издаването на най-новия албум на Васил Петров, Музикалната къща на Българското национално радио реализира още един забележителен проект, посветен на честванията "80 г. БНР – Властелинът на ефира“.

Българският сопран с изяви на най-престижните световни оперни сцени като Метрополитън, Ла Скала и Ковънт Гардън Светла Василева записа със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Марчело Рота букет от 12 неаполитански песни.

Този проект на Музикалната къща на БНР е част от дълга поредица, която имаме желание да направим. Тя е насочена преди всичко към българските певци и инструменталисти, които творят извън пределите на България. Много бих искала да се чувстват тук като в онази стара къща, в която човек се завръща, независимо къде е бил по света, и му е хубаво, и му е приятно, и му е топло! Нека те винаги да имат усещането, че могат да се върнат тук и да запишат онова, което са пели по света, на което по света са им ръкопляскали, за да го имат и за своята родна, българска публика, каза директорът на Музикалната къща на БНР Хелия Чавдарова.

Беше голяма емоция! Благодаря на Българското национално радио! Чудесно е това, че успяхме да реализираме този проект! Беше ми много приятно отново да говоря на български език най-сетне! Всички около мен са изключително любезни и професионални, сподели Светла Василева.

Аз съм много щастлив от тази продукция и от работата с този фантастичен оркестър - високо професионален, с много добро звучене! Даже съжалявам, че концертът на Андреа Бочели в края на август няма да бъде отново със Симфоничния оркестър на БНР, защото излиза във ваканция, възкликна италианският диригент Марчело Рота.

Специално за този проект на Музикалната къща на БНР от Лондон на 11-и юли пристигна концертмайсторът на Кралската опера "Ковънт Гардън" Васко Василев.

Имах спектакъл снощи в "Ковънт Гардън". Станах в 3 часа и половина тази сутрин и дойдох специално заради Светла, а утре отново имам спектакъл. Щастлив съм, че съм тук, в най-хубавото звукозаписно студио в България и успяхме да запишем две песни за нейния албум, каза Васко Василев.

Очаквайте албума "Неаполитански песни" на музикалния пазар тази есен.

Чуйте от звуковия файл интервюто на Росица Кавалджиева с оперната дива Светла Василева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна