Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Андреева: НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения

Снимка: БГНЕС
Петимата души, настанени в УМБАЛ „Киркович“ в Стара Загора след влаковия инцидент в Калояново, са в стабилно състояние с предимно мекотъканни наранявания. Прогнозата е добра за тях. Предстои операция на помощник-машиниста, който е с разкъсвания на кръстните връзки на коляното.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в интервю за предаването „Неделя 150“ по "Хоризонт"

Колегите са се справили добре. Организацията и на работещите в Спешната помощ, и на колегите от Спешно приемно отделение на болницата е била на ниво. Аз им благодаря, защото катастрофата беше много тежка. Можеше да има много по-тежки последствия за хората.

Относно актуализацията на бюджета на НЗОК, за която от Министерски съвет твърдят че Министерството на здравеопазването не дават финансова обстановка на искането Андреева уточни, че това не е неразбирателство между ведомството ѝ и правителството а между двете администрациите:

През министерството, реално Касата внася предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. В това предложение НЗОК е направила своя анализ и финансова обосновка. Министърът, нека да кажем така, е една пощенска кутия, която опосредствява внасянето както на бюджета на Касата, така и предложения за актуализация на бюджета Касата в МС. Финансовите становища се пишат от Министерството на финансите, защото то е отговорната институция за това да направи, разбира се, и свой анализ, да прецени има ли възможност, в каква стойност и откъде да бъде взет финансовият ресурс

В този документ се иска актуализация в размера, посочен от НЗОК – 328 милиона лева, уточни Андреева. Според екипа ѝ исканата сума е завишена, защото не става дума за наличен в момента дефицит, а за прогнозен такъв:

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати тя дейността на лечебните заведения. Ако има забавяне, отговорът защо е това забавяне, трябва да се даде от НЗОК. Наш ангажимент е да преценим какъв би бил този дефицит към края на годината и с решение на МС, и в последствие на парламента, защото той е крайната инстанция, която взима това решение, да се осигури този финансов ресурс, за да не останат на последните месеци на годината без средства, за да се разплати медицинската дейност на болничните лечебни заведения. Аз ще направя всичко възможно да бъдат внесени документите до края на работния ден в понеделник, защото има процедура - всичко, което се гледа на Министерски съвет, трябва да бъде внесено до понеделник вечерта, за да може в сряда, когато е заседанието, да се разгледа предложението.

Относно новия правилник на Фонда за лечение на деца и правото на обществените организации и медиите да участват реално с глас във вземането на решения, Андреева коментира, че общественият съвет не е премахнат като орган:

Не се заличава Обществения съвет. Прави се разделяне на тази голяма група от хора – 17 човека е Съвета и в него има лекари,  обществени личности, медии, представители на неправителствени организации - с една-единствена цел -  експертите да разглеждат медицинските досиета, за да няма забавяне. По своята специфика това са тежки медицински случаи, които изискват експертност и на медицинско ниво  професионално разглеждане. Досега имахме много забавяния, тъй като тези документи се гледаха от външни експерти и след това се връщаха във Фонда, а ако нещо не беше доразгледано или комплектувано като както трябва, отново се връщаха. Общественият съвет остава в своите функции. Заседанията и на Експертния и на Обществения съвет са открити. Проектът е на сайта на Министерство на здравеопазването.

Националният център по наркомании няма да бъде закрит, категорична е Андреева. В сградата на Фонда ще продължи да функционира метадоновата програма, увери тя.

Националният център по наркомании се оказа неработеща структура във вида, в който е. Той няма да бъде закрит, а ще мине в структурата на Националния център по опазване на общественото здраве. По своята същност остават всички програми, консултативните съвети на родители и на наркозависими дечица. Функцията няма да се промени. Сменя се мястото, от което ще се ръководи. За съжаление, нямаме излекувани наркозависими от тези програми, държавата няма излекувани и това вече е в последните няколко години. Оказа, че и последните 5 години държавата не е контролирала работата на този център. Сега, когато направихме проверка, докладът е качен на сайта на Министерство, ще видите там повече от стряскащи констатации и резултати. Този доклад, разбира се, ще бъде връчен и на прокуратурата, защото там има много тежки нарушения. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна