Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Авторитетният белгийски всекидневник Соар поставя днес българския еврокомисар Кристалина Георгиева в кратък списък от седмина възможни кандидати за някои от най-високите постове в институциите на ЕС. Георгиева е представена като консерватор и е поставена в една категория с външните министри на Италия и на Полша като потенциален кандидат за поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Група източноевропейски страни в последния момент започнаха кампания в опит да блокират даването на поста шеф на дипломацията на ЕС на Италия. Те обвиняват Рим, че не заема достатъчно твърда позиция срещу Русия, пише в. Файненшъл таймс. Кампанията срещу номинирането на италианската външна министърка Федерика Могерини се води от Латвия, Естония, Литва и Полша, които най-силно подкрепят строги санкции срещу Кремъл, посочват дипломати от ЕС.

Станалото с КТБ и ПИБ също така насочи светлината на прожекторите към съмнителните връзки между едри бизнесмени и политици в България, която е най-бедната страна в ЕС, пише в. Ню Йорк таймс.

Конфликтът в Украйна за пръв път взе жертви сред гражданите на Русия на руска територия, пише Комерсант. В неделя при артилерийски обстрел от Украйна загина жител на руската Ростовска област и остави сираци четири деца, а две местни жени бяха ранени. Руското външно министерство предупреди, че инцидентът може да има необратими последици, отговорността, за които ще падне върху украинската страна, напомня вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна