Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Случаят с КТБ е продължение на един от най-уродливите процеси в българската икономика и политика

Снимка: БГНЕС

Изчезването на пари и на кредитни досиета от Корпоративна търговска банка - кой ще плати цената и какъв е "кредитният имидж" на България? Според доктора по икономика и международни отношения на Университета "Джордж Вашингтон" в САЩ Асен Асенов най-подходящата дума за скандала е престъпление срещу народа.

То трябва да се докаже и извършителите да получат заслуженото от законите на страната. Тази икономическа трагедия може да бъде определена по много начини. Емоционалното изказване на управителя на БНБ имаше за цел да успокои, но беше направено по непрофесионален начин. То ограничава акта като деяние до едва ли не няколко души. Колапсът на банката е доста по-сложен и многопластов процес, отколкото една кражба. В него има замесени много участници. От проспиването на "Банков надзор" и УС на БНБ, одиторите на банката, свързаните лица в банката и политическите лица, които им осигуриха протекции. Всичко това роди едно безконтролно колапсово чудо.

Отново група хора забогатяват за сметка на данъкоплатците, отново БНБ не си свърши работата. Много са и разликите - икономиката, държавата и фискалната система са в по-добро състояние с много защитни буфери, така Асенов отговори на въпрос дали случващото се сега прилича на банковата криза от 90-те години.

Сегашният случай е просто продължение на един от най-уродливите процеси в българската икономика и политика - заграбването на обществени средства под покровителството на политическата класа. Този процес идва от това, че в България политика и бизнес се сраснаха. В този случай някой не си е свършил работата. Че не си е свършил работата Надзорът означава, че някой е оказал натиск. Кой е той? Отговорът на тези въпроси трябва да очакваме в близко бъдеще, в противен случай случаят ще се повтори. Надеждата ми е, че това ще бъде случай, който ще доведе до изчистване на практиките на обвързването на политиците с бизнеса. Лошият сценарий е хората, които създадоха този зловещ план да излязат печеливши, да присвоят още средства от държавата. Искрено се надявам,че няма да се стигне до този процес на завъртане на спиралата в посока надолу. Как изглежда България - впечатлението, което се създава, е, че това е една корумпирана държава. На повърхността има един огромен грабеж, има очакване, че хората ще загубят още повече вяра в държавата.

Чуйте интервюто на Ирина Недева с Асен Асенов от звуковия файл.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени