Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади артисти от 30 държави се включват в "балетната олимпиада" във Варна

Снимка: www.varna-ibc.org

Млади артисти от 30 държави ще участват в 50-ото юбилейно издание на Международния балетен конкурс във Варна. От 15-и до 30-и юли за наградите на "балетната олимпиада" ще се състезават 127 кандидати, 54 от които са в категорията "младша възраст". Тази година той ще отбележи 50 години от създаването си, а за участие в програмата на конкурса са поканени за участие едни от най-големите световни звезди на танца. Това съобщи днес Димитър Димитров, председател на фондацията "Международен балетен конкурс", която е основният организатор на състезанието.

През годините на варненска сцена са се представили над 2500 талантливи младежи, посочи Димитров. По думите му в крайморския град са получили първото си признание повечето от световноизвестните звезди в това изкуство. По традиция конкурсът ще е в Летния театър във Варна. Той ще бъде в три състезателни тура. Журито, което ще оценява младите таланти, е от световноизвестни специалисти с председател Владимир Василиев от Русия.

Галаконцертът на лауреатите ще е на 29-и юли. Ден по-късно организаторите са планирали концерт под наслов "Среща на поколенията", в който ще се включат звезди от Аржентина, Куба и САЩ. Международният балетен конкурс във Варна е под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова и на ЮНЕСКО и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна